Novice in dogodki

Blagovna znamka Jeep®: razvoj legende
21.10.2011

Z današnjim dnem se prodajni paleti vozil Avta Triglav pridružujejo vozila znamke Jeep. Modeli Grand Cherokee, Compass in Wrangler so na voljo v prodajnem salonu na Dunajski cesti 128 A v Ljubljani.

Oblikovanje, uporabnost, kakovost izdelave in najvišja zmogljivost v razredu so štirje stebri v DNK blagovne znamke Jeep. Ime znamke je po vsem svetu postalo sinonim za okretna terenska vozila s štirikolesnim pogonom. Razpoznavna znaka vozil Jeep sta rešetka hladilnika s sedmimi režami in trapezastimi blatniki, vsako vozilo Jeep pripoveduje legendo, ki je zrasla iz neverjetnih popotovanj in sedem desetletij trajajoče strasti do življenja na prostem. Kot blagovna znamka z izredno bogato tradicijo se je Jeep vselej uspel prilagoditi in ponuditi inovativne izdelke, ki odražajo močno osebnost in se ponašajo z izjemno zmogljivostjo.

Blagovna znamka Jeep je bila rojena pred 70 leti. 15. julija 1941 je nastalo prvo vozilo Jeep s štirikolesnim pogonom: vojaški Willys-Overland, praoče prvega vozila Jeep, narejenega za civiliste, modela CJ-2A, ki smo ga množično izdelovali leta 1945 in je po vsem svetu priznan kot prvo sodobno terensko vozilo v zgodovini avtomobilske industrije. Ko so leta 1946 pri modelu Jeep Station Wagon v kombinirano vozilo vgradili štirikolesni pogon, je bil rojen koncept terenskih vozil. Leta 1963 je z modelom Jeep Wagoneer Jeep izumil razred prestižnih športnih terencev. Leto 2011 je za Jeep izredno pomembno; ob svoji 70. obletnici podjetja predstavlja štiri pomembne nove modele: osveženi legendi Jeep Wrangler in Jeep Wrangler Unlimited, novi Grand Cherokee in njegova različice z dizelskim motorjem ter osveženi novi model Compass - kompaktni športni terenec.

Jeep Wrangler in Jeep Wrangler Unlimited - najzmogljivejše serijsko izdelano terensko vozilo na svetu

Legenda blagovne znamke se ponaša s povsem novo opremo notranjosti z izboljšano ergonomijo in posodobljenimi materiali, poganja pa jo novi, močnejši 2,8-litrski dizelski motor s turbinskim polnilnikom, ki zmore 147 kW (200 KM), ima navor 410 Nm in je opremljen s tehnologijo Stop/Start za varčnejšo porabo goriva. Ponudba motorjev v modelu Wrangler vključuje tudi močan 3,8-litrski bencinski motor, ki razvije 146 kW (199 KM) in 315 Nm navora.

Povsem nova trda streha različic Sahara je v barvi karoserije in daje še prestižnejši videz, hkrati pa omogoča za modele Wrangler tako značilno zabavno izkušnjo vožnje pri odprti strehi.

Terensko zmogljivost, ki je najvišja v razredu, mu omogočata legendarna sistema štirikolesnega pogona Command-Trac® in Rock-Trac® ter tudi zapora sprednjega in zadnjega diferenciala vrste Tru-Lock®. Sprednja in zadnja os vrste Dana ter elektronski izklop sprednjega stabilizatorja oz. sistem Active Sway Bar (ASBS) še izboljšajo izjemne terenske zmogljivosti. Jeep Wrangler in Jeep Wrangler Unlimited letnik 2011 sta na voljo v treh različicah: Sport, Sahara in Rubicon.

Jeep Compass

Povsem novi Jeep Compass ima novo prefinjeno oblikovano notranjost, ki se navezuje na oblikovalske pristope, uporabljene pri najnovejšem modelu Jeep Grand Cherokee, v blagovno znamko Jeep pa uvaja koncept "družinskega vzdušja". Oblikovno osvežen Jeep Compass se ponaša s povsem nadgrajeno notranjostjo, ki jo še poudarjajo mehke površine in zelo kakovostni materiali.

Z novo generacijo kompaktnega športnega terenca so pri blagovni znamki Jeep združili terenske značilnosti in uporabnost z zmogljivostjo, vodljivostjo, ekonomično porabo goriva in ceno vozil razreda C. Ponudba motorjev je posodobljena in usklajena s potrebami evropskih kupcev. Novi 2,2-litrski dizelski motor s turbopolnilnikom razvije 120 kW (163 KM) in 320 Nm navora, na voljo pa je tudi v šibkejši različici s 100 kW (136 KM).

Vrhunsko terensko zmogljivost vozilu omogoča stalni aktivni sistem štirikolesnega pogona Freedom Drive I. Posodobljeni sistemi krmiljenja in vzmetenja pa izboljšajo skupno zmogljivost modela Jeep Compass. Prvič na evropskem tržišču je Jeep Compass na voljo tudi z dvokolesnim pogonom, v kombinaciji z 2,0-litrskim bencinskim motorjem (serijsko), na voljo pa je tudi novi 2,2-litrski dizelski motor s turbinskim polnilnikom. Za celotno serijo modela Jeep Compass z letnico 2011 je značilna cela vrsta aktivnih in pasivnih sistemov varnosti, vključno s sistemom pomoči pri speljevanju v klanec. Na evropskem tržišču sta na voljo različici Sport in Limited.

Jeep Grand Cherokee

Četrta generacija modela, ki je ustvaril koncept velikih razkošnih športnih terencev, prinaša popolno oblikovalsko prenovo zunanjosti in notranjosti ter izboljšane tehnične značilnosti, ki omogočajo večjo uravnoteženost med cestnimi in terenskimi zmogljivostmi.

Popolnoma nov paradni konj blagovne znamke Jeep ponuja udobje, uporabnost in varnost avtomobila visokega razreda s štirikolesnim pogonom ter sposobnost priti kamorkoli. To mu omogoča specializacija, ki jo ameriška blagovna znamka v 70 letih vlaganj in strasti do življenja na prostem nenehno izpopolnjuje.

Nova generacija modela Jeep Grand Cherokee prekaša vse prejšnje in ponuja popolnoma nov sistem zračnega vzmetenja Quadra-Lift™ in sistem za preprečevanje zdrsa pogonskih koles Selec-Terrain™ s petimi prednastavitvami terena za odlično zmogljivost in nadzor tako na cestah kot zunaj njih. Novi Jeep Grand Cherokee se ponaša s popolnoma novim trilitrskim šestvaljnim turbodizelskim motorjem, opremljenim z novo generacijo vbrizgalnih šob, ki delujejo na tlakih do 1800 barov. Gre za novo tehnologijo Multijet II podjetja Fiat Powertrain. Ta novi trilitrski motor razvije 177 kW (241 KM) in 550 Nm navora. V paleti motorjev za model Grand Cherokee sta še 2 bencinska motorja: 3,6-litrski šestvaljnik Pentastar® in 5,7-litrski osemvaljnik MDS. Legendarna terenska zmogljivost vozil Jeep je dosežena z izbiro dveh sistemov štirikolesnega pogona, ki sta na voljo v novem modelu Jeep Grand Cherokee: Quadra-Trac II® in Quadra-Drive® II z elektronskim zadnjim diferencialom z delno zaporo (ELSD).
Novi Jeep Grand Cherokee je na voljo v treh različicah: Laredo, Limited in Overland.

Jeep v Evropi

Jeep je ameriška blagovna znamka v lasti skupine Chrysler Group LLC. V 70-letni zgodovini si je Jeep pridobil svetovno veljavo, vozila danes najdejo kupce v več kot 120 državah. Od leta 1941 so izdelali že več kot 15 milijonov vozil znamke Jeep, danes se po svetu vozi šest milijonov vozil Jeep. V skupini Chrysler je Jeep najbolje prodajana blagovna znamka na trgih zunaj severne Amerike in prispeva 50 odstotkov izvoznih prihodkov.

V Evropi poteka distribucija blagovne znamke Jeep pod okriljem skupine Fiat Group Automobiles. Po podpisu poslovne povezave med skupinama Fiat in Chrysler Group junija 2009 so se trgovske in distribucijske aktivnosti v Evropi postopno prenesle na FGA. Danes te dejavnosti že izvajajo trgovska podjetja skupine Fiat Group Automobiles v posameznih državah - v Sloveniji podjetje Avto Triglav. Novo evropsko distribucijsko mrežo znamke Jeep sestavlja 430 zastopnikov.

Povezava s skupino Fiat ne bo imelo na prodajne dejavnosti znamke Jeep le strateškega vpliva, temveč bo zahvaljujoč izmenjavi tehničnega znanja ter dobrih praks izdelave in okoljskega zavedanja prispevalo tudi k vzpostavitvi novih platform in naprednih tehnologij ter k vsesplošni kakovosti. Novi Jeep Grand Cherokee je glede tega najboljši primer, saj je zanj značilna prva uporaba čiste tehnologije Multijet II blagovne znamke Fiat, ki jo je Jeep vpeljal s povsem novim trilitrskim dizelskim motorjem s turbinskim polnilnikom. Poleg tega pa je začetek njegove izdelave pomenil prvo predstavitev sistema World Class Manufacturing skupine Fiat v sistemu organizacije izdelave skupine Chrysler. Sistem bo vpeljan v vseh severnoameriških proizvodnih zmogljivostih skupine Chrysler.

Cilj blagovne znamke Jeep v Evropi do leta 2014 je 125.000 prodanih enot. Dosežen bo tudi zahvaljujoč predstavitvi nove serije kompaktnih športnih terencev leta 2012, ki bo zasnovana na široki kompaktni platformi C in izdelana skupaj s podjetjem Fiat SpA v torinski tovarni Mirafiori, ter z novim modelom na platformi skupine Chrysler leta 2013.